sobota, 22 lutego 2014

Zupa pomidorowa z soczewicą


Soczewica we Włoszech nazywana jest mięsem ubogich - jest bardzo pożywna i tania. Zupa nadaje się na jeszcze nie najcieplejsze popołudnia, ponieważ jest gęsta i rozgrzewająca.

Składniki (na ok. 6 porcji):
  • opakowanie soczewicy czerwonej
  • 2 puszki całych pomidorów bez skórki lub kilogram świeżych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili
Do podania:
  • ser feta lub śmietana

Soczewicę moczyć w wodzie przez 6 godzin. Dokładnie wypłukać, przesypać do garnka i zalać wodą pół centymetra ponad poziom soczewicy, posolić. Gotować ok. 40 minut, Następnie, nie przerywając gotowania, dodać obraną cebulę w całości, rozgnieciony czosnek i pomidory. Jeżeli pomidory są świeże, należy obrać je (skórka będzie schodziła łatwiej, jeśli przed obraniem zaleje się je gorącą wodą) i pokroić w kostkę. Zostawić na niewielkim ogniu na 20 minut. By uniknąć przypalenia, zupę trzeba często mieszać. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany lub z pokruszonym serem feta.