poniedziałek, 17 lutego 2014

Pasta jajeczna z awokado


Dziś nie na słodko, ale równie smacznie. Dlaczego warto jeść awokado? Ma 35% więcej potasu niż banany, ma także właściwości przeciwzapalne. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera błonnik, dostarcza również kwas foliowy, dzięki czemu obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Jest wiele więcej właściwości tego zielonego owocu przy niezwykłym, maślanym smaku. Pamiętajcie, że dojrzałe awokado ma wyczuwalny pod skórką miękki miąższ, a po rozkrojeniu konsystencję masła w temperaturze pokojowej.  (źródło)


Składniki (na ok. 5 kanapek):
  • 3 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Jajka włożyć do ciepłej wody i gotować na półmiękko przez ok. 5 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Obrać i drobno pokroić, przełożyć do miski. Awokado umyć, obrać, rozkroić na pół. Usnąć pestkę i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i dodać do jajek. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z jajkami i awokado. Doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i oliwę, wymieszać. Dobrze zgnieść pastę widelcem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.