niedziela, 30 marca 2014

Marchewkowe placuszki


Żeby dobrze zacząć dzień! :) 


Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 2 szklanki starej na tarce ubitej marchewki (około 450 g)
  • serek homogenizowany (do podania)


W dużej misce wymieszać mąkę, sól, proszek, przyprawy. W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem, jogurtem i olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać startą marchew, wymieszać.

Placuszki smażyć na teflonowej patelni na minimalnej ilości oleju, z obu stron. Przewracać na drugą stronę, gdy powierzchnia placuszka pokryje się pęcherzykami.

Podawać z serkiem homogenizowanym.

Smacznego.
źródło: MW