środa, 19 lutego 2014

Bonus! Sałatka Gosi


Jest to przepis na pieczoną sałatkę mojej przyjaciółki Gosi (zdjęcie jej autorstwa), którą niezwykle cieszy ów przysmak i poprosiła mnie o jego publikację, z racji tego, że sama nie posiada bloga. Zgłodniałam na samą myśl o tej sałatce, dlatego dodaję przepis i od razu uciekam go wypróbować!

Składniki (1 porcja):

  • 15 dag piersi z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonego ogórka
  • pół cebuli
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • przyprawy: chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Pierś z kurczaka marynować przez ok. 2-3 godziny w chili i ziołach prowansalskich. Warzywa umyć. Paprykę pokroić w słupki, ogórka i pieczarki w ok. 4 mm plastry (w czasie pieczenia wyparuje z nich woda i zmniejszą objętość), cebulę w piórka. Ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut lub krócej, jeśli warzywa zaczną się przypalać. Pierś z kurczaka smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni (można na zwykłej, wtedy mięso wrzucić na ok. łyżkę rozgrzanej oliwy z oliwek). Kurczaka łączymy z warzywami. Można podać z sosem czosnkowym. 

Sos czosnkowy

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Czosnek obrać i rozgnieść, połączyć z jogurtem. Dodać przyprawy, wymieszać. 



Wartość energetyczna na porcję 100 g bez sosu.