niedziela, 23 lutego 2014

Pizza z rukolą, szynką parmeńską i oliwkami


Po prostu pyszne! :)

Składniki (na dwie pizze 25 cm):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli i cukru
Sos:
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • oregano, sól, pieprz

Wszystkie składniki połączyć.

Dodatki:
  • 100 g świeżej rukoli
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 garści czarnych oliwek


Do mąki skruszyć drożdże, dodać sól i cukier, wlać wodę. Zagnieść, w trakcie dodać oliwę. Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół. Ciasto nie wymaga wyrastania, dlatego od razu można zacząć rozwałkowywać okrągłe placki. Na cieście rozsmarować wcześniej przygotowany sos, posypać dodatkami według uznania. Piec ok. 12-15 minut w 220 stopniach. Można podawać z oliwą z oliwek.