wtorek, 29 października 2013

Bananowy sernik



Delikatny, lekko słodki... Można by powiedzieć, że nieco mdły, jednak w połączeniu z sosem toffee - wspaniały. Do tego banalnie prosty w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam ze strony Moje Gotowanie, ale tutaj prezentuję przepis całkowicie zmieniony.

Składniki na spód: 
  • 140 g ciasteczek digestive
  • 50 g masła

Ciastka rozgnieść (można włożyć je do torebki foliowej i ugniatać wałkiem). Masło rozpuścić w małym garnku i połączyć z przygotowanymi ciastkami, wymieszać. Masą wyłożyć spód tortownicy 21 cm.

Składniki na masę serową: 
  • 500 g twarogu mielonego
  • 60 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 roztrzepane jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 duże dojrzałe banany

Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem,  dodać do reszty składników i zmiksować. Wlać na spód. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie zimny sernik włożyć na 3 godziny do lodówki.

Polecam podawać z sosem toffee. :)