niedziela, 23 marca 2014

Makaron z warzywami w curry


Dawno nie było żadnego przepisu, ale dziś w końcu znalazłam chwilkę, żeby ugotować coś dobrego. 

Składniki (4 porcje):
  • 500 g pełnoziarnistego makaronu
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, curry
  • oliwa z oliwek


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 

Warzywa umyć. Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się, osolonej wody na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić. W międzyczasie pokroić białą część pora na talarki. Marchew pociąć na paski nożykiem do warzyw. 

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i marchewkę, smażyć ok. 2 minuty, dodać brokuły i rozgnieciony czosnek. Po 3 minutach zalać pomidorami. Przyprawić: pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka cukru, ziół prowansalskich i curry. 

Gotowy sos połączyć z makaronem.

Można podawać z kleksem śmietany.