Kolejny czekoladowy deser, tym razem mniej dietetyczny, ale na pewno smaczny, szczególnie na ciepło. Szybko, łatwo i smacznie - to, co lubię najbardziej!
Składniki (3-4 kokilki poj. 250 ml)
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 gruszki
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Cukier ubić z jajkami na puszystą masę, połączyć z sypkimi składnikami, dolać mleko, zmiksować. Gruszki umyć, obrać, pokroić i połączyć z resztą składników. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do kokilek. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Ciasto najlepiej podawać ciepłe, nie gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz