sobota, 1 marca 2014

Czekoladowe ciastko z gruszkami


Kolejny czekoladowy deser, tym razem mniej dietetyczny, ale na pewno smaczny, szczególnie na ciepło. Szybko, łatwo i smacznie - to, co lubię najbardziej!


Składniki (3-4 kokilki poj. 250 ml)

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 gruszki
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Cukier ubić z jajkami na puszystą masę, połączyć z sypkimi składnikami, dolać mleko, zmiksować. Gruszki umyć, obrać, pokroić i połączyć z resztą składników. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, ostudzić i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do kokilek. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut. Ciasto najlepiej podawać ciepłe, nie gorące.